Waarom is een boek over jouw expertise zo belangrijk?

Beste ondernemer,

Veel ondernemers willen een boek schrijven.

Waarom?

. Als je een boek hebt, dan ben je niet alleen een expert, maar dan word je ook als zodanig herkend.

. Door je boek geef je je business een enorme boost.

. Je wordt als expert gevraagd voor lezingen en workshops.

Maar…

Ondernemers worstelen met veel vragen over het schrijven van hun boek.

Het zijn vragen als

– Wát ga ik schrijven

– Hoe zet ik datgene wat ik weet op papier (en nog leesbaar ook…)

– Hoe deel ik mijn hoofdstukken in

– Ik heb wel goede ideeën, maar het schiet niet op

– Ik ben begonnen met het schrijven van mijn boek, maar het ligt al een hele tijd te wachten om afgemaakt te worden

– Ik wil graag met anderen over de inhoud van mijn boek praten, maar ik weet niet met wie.

Ik kan je helpen met deze vragen. Ik zal me eerst even kort voorstellen: mijn naam is Lizet van Triet. Al ruim 30 jaar werk ik als journalist en ik heb honderden artikelen geschreven voor verschillende (vak)bladen en kranten. Daarnaast schrijf ik boeken, ook samen met anderen. En ik help deskundigen met het schrijven van hun website en blog over hun expertise. Ik help om hun boodschap helder en duidelijk over te brengen, ook in hun boek.

Door een boek herkent de lezer de schrijver niet alleen als expert, ook kan hij er zijn eigen kennis mee vergroten. Dat kan invloed hebben op zijn manier van zijn leven, zijn gezondheid en/of zijn geluk. En dat is precies waarom ik het schrijven van boeken zo belangrijk vind en het mijn passie is:

De kennis van de expert helpt om van de wereld een mooiere, betere en ook gezondere plek te maken.

Ondernemers die een boek willen schrijven lopen tegen veel dingen aan. Ze hebben vragen over  zowel  het schrijfproces, de stappen die je daarin kunt zetten, als ook over de manier van schrijven. Je moet je boek niet alleen schríjven, het is belangrijk dat het ook begrijpelijk en goed leesbaar is voor de doelgroep. Daar help ik je bij.

Graag deel ik mijn ervaring en kennis over het schrijven van een boek met jou.

Met welke vaardigheden kan ik je helpen?

Ik kan je onder andere helpen met :

. Hoe je je boek op kunt zetten

. Hoe je je hoofdstukken in kunt delen

. Hoe je lekker leesbaar en begrijpelijk kunt schrijven

. Hoe je plezier in het schrijven krijgt en houdt

. Hoe je je schrijftijd efficiënt kunt indelen

. Hoe je boek binnen de afgesproken termijn echt af is.

Ik vraag jou om je hulp.

In deze blog vraag ik je om je hulp.

.Wat wil jij weten over het schrijven van je boek?

.Over welk onderwerp gaat jouw boek?

.Wat heb je nodig om effectiever en met meer plezier je boek te schrijven?

.Wat heb je nodig om met het schrijven van je boek te beginnen?

.Dus: wat wil jij graag weten over het schrijfproces van je boek?

.Wat zijn jouw prangende vragen?

Wat ga ik vervolgens doen met jouw vragen?

Ze beantwoorden. Via deze blog of op een andere manier.

Dus brand maar los!

Wat jij wilt weten over het schrijven van een boek…?

Zet jouw vraag in het reactie veld onder deze blog en ik ga ermee aan de slag!
Dank voor je hulp!

Ken jij anderen die net als jij vragen hebben over het schrijven van hun boek? Deel deze blog met hen en laat ook hen hun vragen stellen. Hoe meer vragen, hoe meer antwoorden, hoe meer schrijfplezier en effectiviteit. En hoe eerder je boek ook echt af is.

 

40 gedachten over “Waarom is een boek over jouw expertise zo belangrijk?

  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Hi George, leuk dat je reageert! Het is inderdaad belangrijk om hoofd- en bijzaken te scheiden en de rode draad aan te houden. Dat maakt het voor de lezer makkelijker te lezen en zo komt je belangrijkste boodschap beter over. Ik help je er graag bij.
   Hartelijke groet,
   Lizet

   Reageren
 1. Laurens Bloemberg

  Hallo Lizet,
  Je hebt een knap en heldere senvatting gegeven.
  Zelf wil ik ook graag een boek schrijven over ” voor en tegens ” van het ondernemer zijn. Na mijn volgende India reis begin november neem ik contact met je op.
  Gr Laurens

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Ha Marjon,
   Leuk dat je reageert en dank voor het compliment. Ik kan me voorstellen dat je geen vragen hebt, want jij begeleidt ook mensen met het schrijven van hun boek. Mooi werk, toch?!
   Hartelijke groet,
   Lizet

   Reageren
 2. Melanie

  Hi Lizet,

  Ik wil hulp bij het verwerken van een interview.
  Ik ben een boek aan het schrijven over mensen met dyslexie die succesvol zijn.
  Ik neem ze op en ik verwerk het.

  De introductie vind ik lastig.
  En de overgang van het ene stuk naar het andere

  Groetjes,
  Melanie

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Hi Melanie,

   Wat goed dat je bezig bent met je boek over mensen met dyslexie die succesvol zijn. Inspirerend, niet alleen voor hen, maar ook voor anderen die door een aandoening soms minder makkelijk dan anderen functioneren.
   De introductie kun je soms beter aan het eind schrijven, als je weet wat je gaat zeggen en wat de boodschap van de geïnterviewde is. De inleiding van moet kort en krachtig zijn en de lezer nieuwsgierig maken voor dat wat volgt.
   Als je een bruggetje kunt maken van het ene verhaal naar het andere, dan wordt de overgang makkelijker leesbaar. Soms moet je daarvoor het verhaal een beetje omgooien, zodat eenzelfde onderwerp door beiden, met een verschillende invalshoek, vlak na elkaar besproken wordt.
   Ik hoop dat deze tips je een beetje verder helpen.
   Mocht je nog meer vragen hebben, dan hoor ik dat graag.

   Groetjes,
   Lizet

   Reageren
 3. Jan Peter van Daal

  Hallo Lizet, leuk initiatief. Ik wens je veel werk toe. Als ik onverhoopt een boek zou willen schrijven meld ik me. Groet JP

  Reageren
 4. Ian Muller

  Ha Lizet,
  Duidelijke post! Wat een mooi initiatief!
  Ik herken veel van de vragen die je opwerpt. Ik denk dat het daarnaast nuttig is ook te schrijven over onderwerpen als de planning, titelkeus, schrijfstijl, illustraties en foto’s, het redigeren en corrigeren, de vormgeving en de opmaak.
  Ik kijk uit naar alle vervolgposts …
  Groet, Ian

  Reageren
 5. Martina Schneider

  Hoi Lizet,

  Ik wil graag een expert boek schrijven over ADHD/HSP, en werkgerelateerd! Heb ook al een idee, ben met interviews bezig. Ik zou willen weten wat een goede opbouw is qua hoofdstukken, ook welke interviewvragen ik kan stellen om interessante antwoorden te kunnen krijgen. Hoeveel autobiografie ik erin wil hebben of niet…hoeveel wetenschap erin of niet…etc etc….hahaha…Leuk Lizet! Hoop je gauw weer te zien, en anders kom ik een keer bij jou na januari , als ik de boek cursus heb gevolgd ok? xxx Martin Schneider UP Coaching

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Hoi Martina,

   Wat spannend dat je al bezig bent met het schrijven van je boek over ADHD/HSP. Daaraan is zeker behoefte, ook op de werkvloer. Goed dat je een cursus gaat volgen hoe je dit kunt aanpakken, daarin komen zeker ook de opbouw ed aan bod. Mocht je daarna nog vragen hebben, dan vind ik het leuk je daarmee verder te helpen.
   Succes met het schrijven van je boek en hartelijke groet,
   Lizet

   Reageren
 6. Jolanda Duyvesteyn

  Hoi Lizet,

  Van harte gefeliciteerd met je eerste blog! Ziet er profi en zeer deskundig uit. Ook leuk om de enthousiaste reacties te lezen. Wie weet komt er ooit een moment dat ook ik een boek ga schrijven over congresorganisatie. En wie kan me daar dan beter bij helpen dan jij. Tot snel!
  Groet, Jolanda

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Hoi Yolanda,
   Dank voor je compliment; leuk om te lezen! En het lijkt me heel slim om al jouw kennis over congresorganisatie in een boek te bundelen. Jij bent echt een expert op dat gebied en door je boek maak je je voor anderen nog meer zichtbaar als dé deskundige. Tot snel!
   Groet, Lizet

   Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Hi Paul,
   Dank voor je bericht, ben ik blij mee. Net als met het aantal reacties. Ik denk zeker dat ik wat te bieden heb én ik vind het ook leuk en belangrijk om mensen te helpen met het naar buiten brengen van hun expertise. Daar wordt de wereld weer een beetje mooier van, toch?!
   Hartelijke groet en jij ook succes met je werk als consultant!
   Lizet

   Reageren
 7. Mark ten Seldam

  Ha Lizet,

  Heldere blog. Waar ik behoefte aan heb is aan hulp om mijn boodschap helder en duidelijk over te brengen. Ik merk dat mensen snel afhaken bij het lezen van mijn tekst (te lang, e.d.) en ik zoek een manier om de aandacht te vangen waardoor men geïnteresseerd blijft doorlezen. Dan denk ik aan een artikel in een tijdschrift, maar ook aan mijn website stopmetaardigzijn.nl. Een boek heb ik nog niet op mijn ‘verlanglijstje’ staan.
  Hartelijke groet,

  Mark ten Seldam.

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Ha Mark,

   Fijn te lezen dat je het een heldere blog vindt. Het is een kwestie van oefenen om je tekst kort, helder en duidelijk te maken. En het is ook mijn expertise. Je website nodigt zeker uit om verder te lezen en niet alleen vanwege het mooie onderwerp. Misschien dat je je wel nog duidelijker op je doelgroep kunt richten en kunt vertellen waarom juist jij de persoon bent om vrouwen die hooggevoelig zijn te helpen. En daarbij kun je nog scherper verwoorden wat je te bieden hebt.
   Met de kennis en ervaring die jij hebt, kun je overigens een mooi boek schrijven waarmee je heel wat mensen kunt helpen. De informatie op je site kun je daarbij ook gebruiken; dat scheelt weer in de hoeveelheid werk…:).
   En natuurlijk help ik je ook graag met het nog leesbaarder maken van je site.
   Hartelijke groet,

   Lizet

   Reageren
 8. Saskia Steur

  Hoi Lizet, leuk dat je aan het bloggen bent geslagen. Je onderwerpen raken veel mensen, zie ik hier. Top! Ikzelf heb geen echte hulp nodig bij het schrijven van mijn boeken, maar ik hou jou zeker in gedachten als ik die behoefte bemerk bij andere ondernemers.

  Waar ik op termijn wel behoefte aan heb, is hoe ik de media het beste kan benaderen wanneer mijn boek uitkomt… Dus, ik blijf je blogs lezen!

  Hartelijke groeten,
  Saskia

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Hoi Saskia, leuk dat je reageert. En fijn dat je mijn blogs blijft lezen; promotie van je boek komt zeker ook aan bod. Dank je wel dat je mij bij andere ondernemers gaat aanbevelen als zij een boek willen schrijven over hun expertise. Het is volgens mij echt belangrijk dat zoveel mogelijk waardevolle informatie gedeeld wordt. Een boek is daarvoor bij uitstek geschikt, zo blijkt.
   En uiteraard blijf ik jouw blogs over het bloggen lezen; daar staat ook zeer waardevolle informatie in.
   Hartelijke groet,
   Lizet

   Reageren
 9. Marcel Oerlemans

  Beste Lizet,

  Leuk om je blog te lezen, mooi artikel!
  Ik loop wel met het idee te spelen om ergens volgend jaar een boek te schrijven, hopelijk na de training van Open Circles :) Waar ik dan over wil schrijven is hoe ondernemers succesvol online kunnen zijn, dus met een goede website of webshop, social media en nieuwsbrieven, en dat allemaal gekoppeld.
  Het lijkt me geweldig daar een boek over te schrijven, omdat ik er zo veel over weet en deze kennis graag overdraag aan anderen, maar waar te beginnen? En ook wel belangrijk lijkt me: maak je wel een uniek product, oftewel bestaat er al niet zoiets als dat je gaat maken? Dan heeft het namelijk waarschijnlijk weinig toegevoegde waarde en zal het op weinig interesse van uitgevers / lezers kunnen rekenen..

  Hopelijk kun je daar iets mee, en wie weet kunnen we wellicht volgend jaar samen aan het boek werken ;)

  Groet, Marcel
  Compass Creations webdesign Gouda

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Beste Marcel,
   Wat leuk, jouw bericht. En wat een mooie plannen heb je! Gaaf om jouw kennis over te dragen; daar zitten veel mensen op te wachten. Natuurlijk is het belangrijk dat je er een uniek en waardevol product van maakt. Daar help ik je graag bij.
   En het lijkt me inspirerend met je samen te werken.
   Groet, Lizet

   Reageren
 10. Selma

  Ha Lizet, we hebben samen al eens gesproken over een mogelijk boek over Productiviteit voor Professionals. Het schrijven zelf is voor mij het grootste probleem.
  Ik kijk uit naar je volgende blogs.

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Hoi Mirna,
   Fijn te lezen dat je het een helder artikel vindt. Beter slapen is een belangrijk onderwerp. Er zijn zoveel mensen in binnen- en buitenland die lijden aan slecht slapen en zij zouden heel erg graag tips krijgen hoe ze daar wat aan kunnen doen. Als ik je kan helpen met je boek daarover, dan hoor ik dat graag.
   Hartelijke groet,
   Lizet

   Reageren
 11. Belinda Blokker

  Dag Lizet alias mooie dame,

  Leuk om je blog te lezen en alle reacties hierop. Ik ben zelf ongeveer 17 jaar geleden begonnen met het maken van notities tijdens mijn pokertrips (ik speel nu ruim 20 jaar poker) en ongeveer 12 jaar geleden heb ik deze verhalen gebundeld in een manuscript dat vervolgens werd vertaald in het Engels en door drie mensen is proef-gelezen. Wederom een aantal jaren geleden bedacht ik me, dat ik het boek in hoofdstukken verdeeld wilde hebben ipv een doorlopend dagboek-verhaal. En zo ver ben ik sindsdien. Alle ingrediënten om te her-schrijven zijn aanwezig. De rust en de discipline om te her-schrijven is er nog niet.
  Het staat dus al jaren op mijn to-do lijst om het eerste Nederlandse boek te schrijven over het leven van een vrouwelijk pokerspeelster, maar het komt er maar niet van.
  Misschien is het idee om een vaste dag in de week een paar uurtjes te schrijven? Er zijn ongeveer 15 hoofdstukken met gemiddeld 15 pagina’s per hoofdstuk.
  Ben benieuwd naar jouw reactie.

  ps Ik heb al een paar uitgevers die geïnteresseerd zijn.
  pps Spelfoutje in je blog Lizet: Via edeze blog of op een andere manier. Dus brand maar los!

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Dag Belinda,
   Dank voor je mooie reactie. En wat gaaf dat je al zover bent met je boek. Het lijkt me slim om er zo snel mogelijk mee te komen, voordat een ander je voor is. Het lijkt me voor veel mensen heel interessant om te lezen hoe een vrouwelijke pokerspeelster leeft; ik zou je boek in ieder geval graag willen lezen. Net als de uitgevers; super dat er al een paar geïnteresseerd zijn. Nóg een reden om het snel af te maken.
   Het is zeker een goed plan om op een vaste dag in de week een paar uurtjes te schrijven. Zet dat in je agenda en zonder je af. Nog meer resultaat krijg je, als je je een weekje afzondert. Dan kan je boek zelfs makkelijk af zijn. Als je nog wat hulp kunt gebruiken, dan hoor ik dat graag van je.
   En dank voor het noemen van dat spelfoutje. Dat mag niet natuurlijk en ik ga het meteen corrigeren…
   Hartelijke groet,
   Lizet

   Reageren
 12. Salomon Charlouis

  Hoi Lizet,

  Van harte gefeliciteerd met je geweldige blog! Ik vind je blog to the point en luid en duidelijk! Mijn boek gaat over hoe je de ‘ultieme verkoper’ van B2B producten en diensten zou kunnen worden via mijn ‘Bless You’ methode en is inhoudelijk af maar dient nog links en rechts te worden bijgeschaafd om leesbaar te zijn voor de ‘leek’

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Hoi Salomon,
   Dank voor je compliment, daar ben ik blij mee!
   Ik heb al een deel van je boek mogen lezen en je biedt de verkoper hele bruikbare tips. Zij zullen heel blij zijn als jouw boek echt verschijnt, want met jouw Bless You methode kunnen ze een stuk verder komen. Ik zag ook dat het nog wel een beetje bijgeschaafd kan worden; daar help ik je graag bij.
   Hartelijke groet,
   Lizet

   Reageren
 13. Eleonora van Grinsven

  Gefeliciteerd met je eerste blog. Ik vind het erg dapper. En dat is meteen de reden waarom mijn boek pas na de januari cursus gaat beginnen. Ik vind het nog steeds spannend om als expert online mijn mening te geven. Liever 1op1.
  Als je tips hebt hiervoor dan hoor ik ze graag. Succes met bloggen.

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Hi Eleonora, wat gaaf dat je de cursus gaat doen om inderdaad je boek te schrijven. Het is mooi dat je daarmee nog meer mensen kunt helpen om hun financiële projecten te managen dan dat je dat in een een op een sessie kunt doen. Je toont lef om het, ondanks dat je het spannend vindt, toch te doen. Chapeau!
   En mocht je nog ergens tegen aan lopen, of willen sparren, dan help ik je graag.
   Succes!
   Hartelijke groet,
   Lizet

   Reageren
 14. Carel

  Hi Lizet,
  wat schrijf je dat weer akelig helder op, leuk hoor zo’n talent. Wanneer ik ooit wat zal gaan pennen kom ik zeker bij jou langs!
  Succes met deze blog (en gezien de vele reacties tot nu toe, gaat dat dik lukken)
  Hartelijke groet,
  Carel
  ps. piepklein aanmerkingetje (ja zo klein is het) op jouw blog. ik zou zeggen:
  ‘Dat kan invloed hebben op zijn manier van leven, zijn gezondheid en/of zijn geluk’ (dus zonder die extra ‘zijn’ voor ‘leven’).

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Hi Carel,
   Wat leuk om je commentaar te lezen en dank voor je compliment. En mocht je jouw expertise op papier willen zetten, dan help ik je daar graag bij.
   Ook dank voor je aanmerking; het klinkt inderdaad mooier zo. Dat is dan ook een tip die ik anderen vaak geef (en die ik zelf dit keer niet in acht heb genomen): laat je tekst even liggen en kijk er op een later tijdstip nog eens heel secuur naar. Dan zie je soms zomaar dingen die je liever anders zegt… :)
   Hartelijke groet,
   Lizet

   Reageren
 15. Salomon

  Hoi Lizet,

  Inderdaad een goede en duidelijke blog! Gefeliciteerd!

  Ook met de leuke reacties die je erop krijgt.

  Keep in touch!

  Reageren
  1. Lizet van Triet Bericht auteur

   Hoi Salomon,

   Wat leuk dat je het een goede en duidelijke blog vindt. En ik ben heel blij met alle reacties. We blijven zeker in touch, want de volgende blog volgt binnenkort!

   Hartelijke groet,
   Lizet

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>